Abdullah Gözaydın

Abdullah Gözaydın

Fatih'in Demokratik Geleceği
fatihten@gmail.com

Tarih Boyunca Gözaydın'lar

16 Aralık 2017 - 09:02

Sülalemizin Soyad kanunu öncesi tanımı Tirin Kozlar şeklindeydi. 1834 Osmanlı Nüfus defterinde Of'un Hundez köyünde üç hane olarak kaydımız var.

Lakabımızın  anlamına gelince "Tirin", Sağlam "Koz" Ceviz olduğuna göre Sağlam Ceviz, Sert Ceviz, Güçlü Sert kişi, İnatla direten kişi anlamında kullanıldığını biliyoruz. 

Of civarında İnatçılık yapanlara hitaben "Tirin Koz gibi" ithamı yapıldığını biliyoruz.

Tavatüren gelen bilgilerde, 1750 lerde Aydın  ili, Germencik ilçesi, Üzümlü Köyünden Yakupoğlulları idik.

Yaptığım araştırmalarda Üzümlü köyü halkının Yörük Türklerinden olduğu bilgisine ulaştım.

Doğu Karadenizdeki Rum - Pontus isyanlarını bastırmak için Anadolunun her yerinden Doğu Karadenize aileler göç ettirilirken Atalarımızdan üç kardeş bu göçlere katılarak Of civarında Hundez vadisine yerleşmişler.

1990'lı yıllarda Eyüp Gözaydın ve Ömer Ellidokuzoğlu Germencik Üzümlü köyüne gitmiş çevreyi araştırmışlar, Yakupoğulları adında bir aile bulamamışlar. Sanıyorum Osmanlı arşiv bilgilerinde bu köyün geçmişinde vardır. Temennim kısa zamanda ortaya çıkarılmasıdır.

Dedelerimiz Of Hundez'e geldiğinde çevrede oldukça çok Rum varmış, Bu göçlerin vesilesi ile azınlığa düşmüşler, bölgeye huzur gelmiş, 1916 Rus işgalinde bu azınlığın birçoğu işgalci Rus ve Ermenilere yardım ettiklerini biliyoruz. Savaş sonrası kalanların çoğu Batıya ve Rusya'ya göç ederek bölgeyi terk etmiştir. 

Rum Kelimesi bir kavimi, Bir ırkı değil Osmanlı içindeki Hıristiyan halk anlamında kullanılıyordu. 

Arap alfabesinde O Harfi olmadığı için Roma Denilemiyor Rum deniliyordu.

Osmanlıdaki Rumlar Her kavimden olabiliyorlardı, Çoğunlukla Pontuslar, Leviler, Karamanlar, Germiyan oğulları gibi birçok Asyalı, Çoğu Türk kavimleri Hıristiyan olmaları nedeniyle Rum, Romalı şeklinde tanımlanıyordu.

Soyad kanunu ile üç kardeşten gelen nesil, İnatçılığından olsa gerek bir soyadı kullanmak istemediler.

Bir aile Aydın, Diğeri Aydıntepe, Bizde Gözaydın soyadını aldık. Bu Aydın tanımı sanıyoruz Köklerimizin özleminden kaynaklanıyordu.

Daha sonraki yıllar Aydın ailesi soyadını Bozkurt yaptı.  Aydıntepe'ler Ellidokuzoğlu yaptılar, Bizim aile günümüze kadar Gözaydın olarak kaldı ve devam ediyor.

Günümüzde yaşayan Tirin Koz seceresi birkaç bini buldu, Bunları bir ara kayıt altına almak istedim. Akrabalardan istediğim bilgiler , Fotoğraflar gelmeyince projem akamete uğradı. 

1834 Osmanlı Of Nüfus defterindeki kayıtların orjinali



Osmanlıca haliyle Osmanlı of sicil defterinde Sarı bıyıklı Tirinkoz ailesi (TDK. Lehçeler sözlüğünde; Tirin Güçlü, Koz Ceviz anlamındadır) Bu aile lakabına göre Çetin ceviz, Sert Ceviz anlamları yüklenmiş olabilir.



1834 Osmanlı Nüfus defterinde sadece erkekler kayıtlıdır, Çünkü bu sayımın sebebi Askerlik amaçlıdır.  O yıllarda Of'taki Trinkozlar beş haneden oluşuyorlardı.



Günümüz Türkçesine çevrilmiş haliyle Osmanlı of sicil Nüfus  defterinde Sarı bıyıklı Tirinkoz ailesi bilgileri

Not: Resimlerin orijinali 1200 pikseldir, Bilgisayarınıza indirirseniz yazıları daha rahat okursunuz.



Buda Fecede bir proğramın verdiği sonuç...